Κυριακή 16 Μαΐου 2010

ΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ


Υλικά για 30 πιτάκια περίπου

Για τη ζύμη:
3 φλιτζάνια αλεύρι
2/3 φλιτζανιού νερό
1/3 φλιτζάνι μαυροδάφνη
8 κουτ. της σούπας φυτική μαργαρίνη
1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση:
1 ντομάτα
2 κολοκυθάκια
2 καρότα
1 μέτρια μελιτζάνα
250γρ ψιλοκομμένα φρέσκα μανιτάρια
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
½ ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουτ. της σούπας ξερό βασιλικό
1 κουτ. της σούπας ξερό δενδρολίβανο
ελαιόλαδο και ηλιέλαιο
αλάτι, πιπέρι
Για τη ζύμη: Ζεσταίνουμε την μαργαρίνη για να λιώσει και την ανακατεύουμε με το νερό, το κρασί, το αλάτι και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει αφράτη και προσθέτουμε λίγο αλεύρι αν χρειαστεί. Την τυλίγουμε με μεμβράνη τροφίμων και την αφήνουμε 2-3 ώρες μέχρι να ανοίξουμε φύλλο με τον πλάστη.
Για τη γέμιση: Σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Κόβουμε την ντομάτα και τη μελιτζάνα σε μικρούς κύβους, τρίβουμε τα κολοκυθάκια και τα καρότα στον τρίφτη και τα ρίχνουμε μαζί με τα μανιτάρια στο σοταρισμένο κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά να εξατμιστούν τα υγρά.
Προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει μέχρι να ανοίξουμε το φύλλο.
Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο και τη κόβουμε σε μικρούς δίσκους (περίπου 6-8 εκ.) με το κουπ πατ (στρογγυλό φορμάκι για μπισκότα) ή με ένα ποτήρι. Βάζουμε μία κουταλιά από τη γέμιση σε κάθε δίσκο, βρέχουμε εσωτερικά γύρω γύρω με νερό, διπλώνουμε στη μέση και πατάμε με τα δάχτυλα να κολλήσουν οι άκρες.
Τηγανίζουμε τα πιτάκια σε ηλιέλαιο μέχρι να πάρουν χρυσόξανθο χρώμα και τα σερβίρουμε ζεστά.


http://www.driskas.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails