
Ενα φλιτζάνι μυρωδάτο τσάι περιέχει άφθονα αντιοξειδωτικά και σημαντική ποσότητα τεϊνης (καφεϊνη), ενώ χωρίς ζάχαρη ή γάλα περιέχει μόλις δύο θερμίδες και αρκετό κάλιο (3 φλιτζάνια μας δίνουν την απαραίτητη ποσότητα καλίου που χρειάζεται ο οργανισμός μας κάθε μέρα).
Επιδημιολογικές μελέτες αναφέρουν ότι 2-5 φλιτζάνια ημερησίως επαρκούν για τη λήψη των θρεπτικών συστατικών του τσαγιού, παρόλο που δεν υπάρχει τελικά άμεση συσχέτιση κατανάλωσης και αποτελεσμάτων.
Σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες, η προσθήκη είτε λεμονιού είτε γάλακτος, ζάχαρης ή κάποιου άλλου γλυκαντικού δεν αλλοιώνει την αντιοξειδωτική δράση του τσαγιού ούτε δυσχεραίνει την απορρόφηση της καφεϊνης που περιέχει.
Η καφεϊνη: Είτε μιλάμε για τεϊνη ή για καφεϊνη αναφερόμαστε στην πραγματικότητα στην ίδια ουσία, η οποία όμως βρίσκεται σε διαφορετικές ποσότητες, τόσο στον καφέ όσο και στο τσάι, τη σοκολάτα, στα ποτά τύπου «κόλα» αλλά και στα καινούργια «ενεργειακά» ποτά.
Το τσάι περιέχει περίπου τη μισή ποσότητα καφεϊνης από αυτήν του καφέ ίσου βάρους.
Πρόκειται για ένα αλκαλοειδές (οργανικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτά και είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για τον οργανισμό), έχει τονωτικές ιδιότητες και βοηθά στην αύξηση της συγκέντρωσης, ενώ μεταβολίζεται στο συκώτι και απορροφάται αποτελεσματικά από τον γαστρεντερικό σωλήνα.
Χωρίς συνέπειες
Αν και το συγκεκριμένο συστατικό έχει κατηγορηθεί για αύξηση της πιθανότητας αποβολής κατά την κύηση, όπως επίσης και για τη γέννηση λιποβαρών βρεφών, οι μέχρι τώρα έρευνες σχετικά με τις συνέπειες αυτές δείχνουν ότι τελικά δεν ευθύνεται για οποιοδήποτε αρνητικό σύμπτωμα στη διαδικασία της αναπαραγωγής. Πάντως, η Υπηρεσία Τροφίμων και Ποτών στις ΗΠΑ συνιστά οι έγκυες να περιορίσουν την καφεϊνη σε 300 mg τη μέρα, ποσότητα που ισοδυναμεί με 6 φλιτζάνια τσάι ή 3 καφέ.
Αντιοξειδωτικές ουσίες: Οπως τα φρούτα και τα λαχανικά, έτσι και το τσάι αποτελεί μια σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών και ιδιαίτερα φλαβονοειδών, που σχετίζονται με τον μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών, αφού καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στους ιστούς και κατά συνέπεια να συμβάλουν στη δημιουργία χρόνιων ασθενειών (καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος).
Προστασία για τον οργανισμό: Πρόσφατες έρευνες σε πειραματόζωα και ανθρώπους έδειξαν ότι το μαύρο ή το πράσινο τσάι (σε λογικές ποσότητες) μειώνουν τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης στο αίμα και προστατεύουν από την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, δύο παράγοντες που σχετίζονται άμεσα με καρδιαγγειακές νόσους.
Επίσης, τα ευεργετικά αποτελέσματα του τσαγιού μπορεί να οφείλονται και σε αντιθρομβωτικούς μηχανισμούς, η διερεύνηση των οποίων αποτελεί άμεσο στόχο διαφόρων ερευνητικών ομάδων.
Η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού μειώνει την αρτηριακή πίεση, ενώ τα φλαβονοειδή που περιέχει μπορούν να παρεμποδίσουν ορισμένες γενετικές μεταλλάξεις των κυττάρων και να αποτρέψουν τον σχηματισμό ουσιών που σχετίζονται με την καρκινογένεση.
Τέλος, να σημειωθεί ότι ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου Surrey κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 7-8 φλιτζάνια τσάι τη μέρα βελτιώνουν η δυνατότητα συγκέντρωσης και αποδοτικότητας.
ΠΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΝΟΥΜΕ
Η μέτρια κατανάλωση καφεϊνης-τεϊνης δεν ενέχει κανέναν ιδιαίτερο κίνδυνο για την υγεία μας. Μέτρια κατανάλωση θεωρούνται τα 7-8 φλιτζάνια τσαγιού ή τα 3 φλιτζάνια καφέ. Ομως, τα αποτελέσματα της τακτικής κατανάλωσης καφεϊνης-τεϊνης ποικίλλουν από τον ένα άτομο στο άλλο.
Κάποιοι μπορούν να πιουν πολλά φλιτζάνια ροφήματα ή ποτά χωρίς κανένα σύμπτωμα (ταχυπαλμία, εκνευρισμό, δυσκολία ύπνου, κ.λπ.), ενώ για κάποιους άλλους ένα μόνο φλιτζάνι μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. Βέβαια, η επίδραση είναι πιο έντονη όταν είμαστε νηστικοί (απορροφάται σε 15-45 λεπτά από τη στιγμή που θα πιούμε), παρά όταν έχουμε φάει και βρισκόμαστε στη διαδικασία της πέψης, οπότε απορροφάται πιο αργά.
ΠΡΑΣΙΝΟ «ΔΙΑΜΑΝΤΙ»
Η Ιαπωνία παράγει μόνο πράσινο τσάι και οι τύποι που παράγονται διαφέρουν ανάλογα με την καλλιέργεια και τις μεθόδους κατεργασίας των φύλλων.
1. Sencha
Εχει σκούρα πράσινα και μυτερά φύλλα. Παρασκευάζεται με καυτό, όχι βραστό, νερό κι έχει ελαφριά πικρή γεύση.
2. Gyokuro
Η συγκεκριμένη ποικιλία είναι η καλύτερη και παρασκευάζεται από τα πιο τρυφερά φύλλα του φυτού. Μας δίνει τσάι με πρασινοκίτρινο χρώμα, το οποίο είναι λιγότερο πικρό από το Sencha.
3. Matcha
Παρασκευάζεται από τα πιο εκλεκτά φύλλα, που βράζονται στον ατμό, ξεραίνονται και μετά τρίβονται σε σκόνη. Προστίθεται καυτό νερό και ανακατεύεται γρήγορα με ένα ειδικό εργαλείο. Εχει σκούρο πράσινο χρώμα και είναι πικρό.
4. Kamairicha
Εχει κοκκινωπό χρώμα και στο άρωμά του υπάρχει μια αίσθηση καβουρδισμένου.
5. Bancha
Πρόκειται για χαμηλής ποιότητας τσάι. Εχει καστανοκίτρινο χρώμα και ελαφριά πικρή γεύση.
6. Hojicha
Είναι μείγμα Sencha και bancha. Είναι σκουρο-κόκκινο, με άρωμα καβουρδισμένου και δυνατή γεύση.
ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Τσάι Κεϊλάνης, Darjeeling
Μαύρο τσάι Ινδίας, Earl Grey
Πράσινο τσάι Ιαπωνίας
Τσάι γιασεμί, Java
Μαύρο τσάι, Moyune Gunpowder
Πράσινο τσάι Κίνας με γεύση
φρούτων, Rose pouching
Τσάι Ταϊβάν αρωματισμένο με ροδοπέταλα
Μαύρο τσάι Ρωσίας από τα βουνά του Καυκάσου.
ΕΝΑ ΤΕΛΕΙΟ ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΤΣΑΪ...
Βάζετε νερό να βράσει σε ένα σκεύος.
Προθερμαίνετε την τσαγιέρα γεμίζοντάς τη με καυτό νερό.
Αδειάζετε την τσαγιέρα και προσθέτετε 1 κουταλάκι τσάι για κάθε άτομο.
Ρίχνετε το βραστό νερό στην τσαγιέρα.
Αφήνετε το τσάι να «σταθεί» για 3-5 λεπτά.
Σερβίρετε προσεκτικά για να μην πέσουν φυλλαράκια μέσα στα φλιτζάνια.
ΜΑΡΙΝΑ ΖΙΩΖΙΟΥ
marina@pegasus.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου