Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ


Υλικά
Αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ Σκληρό: 1 κιλό (1 πακέτο)
Μαγιά νωπή: 65 γρ. (4 κουταλιές)
Νερό χλιαρό: 250 γρ. (1 φλιτζάνι)
Ζάχαρη: 350 γρ. (1 & 3/4 φλιτζανιού)
Λάδι: 100 γρ. (1/2 φλιτζάνι)
Κόκκινο κρασί (ζεστό): 250 γρ. (1 φλιτζάνι)
Αλάτι: 5 γρ. (1 κουταλάκι)
Μαστίχα κοπανισμένη: 5 γρ. (1 κουταλάκι)
Καρύδια χοντροκοπανισμένα: 200 γρ. (2 φλιτζάνια)
Σταφίδες: 250 γρ. (2 φλιτζάνια)
Κανελογαρύφαλα: 15 γρ. (1 κουταλιά)
Χυμός πορτοκαλιού: 250 γρ. (1 φλιτζάνι)
Κονιάκ: 60 γρ. (1/4 φλιτζανιού)

Για το γαρνίρισμα: λίγο λάδι, σουσάμι, καρύδια


Εκτέλεση

Φτιάχνουμε από το προηγούμενο βράδυ προζύμι με 170 γρ. αλεύρι, τη μαγιά και λίγο νερό.

Το πρωί προσθέτουμε 150 γρ. ζάχαρη, το μισό λάδι και λίγο αλεύρι. Τα ζυμώνουμε όλα καλά και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος.

Προσθέτουμε μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε πολύ καλά για να γίνει μια λεία ζύμη που δεν κολλάει.

Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος (μιάμιση ώρα).

Πλάθουμε το χριστόψωμο και το βάζουμε σε ένα μεγάλο λαδωμένο ταψί. Το αφήνουμε πάλι να φουσκώσει, το αλείφουμε με λάδι και το πασπαλίζουμε με σουσάμι και καρύδια.

Το ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 200C για 15 λεπτά και μετά στους 150C για 35-40 λεπτά.

http://www.mills.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails