Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010
6 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΝ ΤΑ ΨΑΡΙΑ
Τα ψάρια αποτελούν απαραίτητη τροφή για τους ενήλικες και τα παιδιά καθώς ποικίλες μελέτες έχουν δείξει ότι το λίπος που περιέχουν τα ψάρια αποτελείται από «καλά» λιπαρά οξέα και ιδιαίτερα από ω3 λιπαρά, τα οποία συμβάλλουν στην πρόληψη πολλών χρόνιων ασθενειών, αλλά και καρδιοαγγειακών παθήσεων. Από θρεπτικής άποψης, είναι μια τροφή χαμηλή σε θερμίδες και πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Επίσης, εκτός από ω3 λιπαρά, τα ψάρια είναι και πολύ καλές πηγές βιταμινών και μετάλλων, ιδιαίτερα της βιταμίνης Α, της βιταμίνης D, του ασβεστίου και του φωσφόρου. Οι συγκεκριμένες βιταμίνες και μέταλλα είναι απαραίτητα κυρίως για την υγιή ανάπτυξη των οστών και για την όραση.
Το ψάρι μπορεί να εισαχθεί στο καθημερινό διαιτολόγιο των παιδιών περίπου στον όγδοο μήνα της ζωής τους, ανάλογα πάντα βέβαια με την ικανότητά του να μασάει και να καταπίνει στερεές τροφές, νωρίτερα από τον όγδοο μήνα δεν συνιστάται να καταναλώνονται από βρέφη, καθώς υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης αλλεργικών αντιδράσεων. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στο είδος του ψαριού που εντάσσεται στο διαιτολόγιο ενός παιδιού γιατί τα μεγάλα ψάρια που, συνήθως, ζουν κοντά στον βυθό, όπως ο ξιφίας και το σαλάχι, θα πρέπει να αποφεύγονται από μικρά παιδιά, καθώς είναι πιθανό να περιέχουν ποσότητες υδραργύρου που είναι ιδιαίτερα τοξικός για τον οργανισμό.
Η μεγαλύτερη δυσκολία όμως που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι γονείς, έγκειται στην προσπάθεια τους να πείσουν τα παιδιά να καταναλώνουν ψάρια. Τι γίνεται όμως αν παρά όλες τις προσπάθειες σας τα παιδιά σας δεν τρώνε αυτό το τόσο σπουδαίο για τον οργανισμό τρόφιμο?
Πώς μπορείτε να κάνετε το παιδί σας να καταναλώνει ψάρι;
1. Να είστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά στον καθαρισμό του ψαριού από τα κόκαλα. Συνήθως ακόμα και ένα μικρό κόκαλο που κατά λάθος παρέμεινε πάνω στο ψάρι, μπορεί να γίνει αποτρεπτικός παράγοντας για κάποια παιδιά, ενώ πάντοτε υπάρχει και η πιθανότητα ενδεχόμενου κινδύνου από την κατάποση.
2. Κρατήστε το ψάρι με τα υγρά του και όχι στεγνό.
Προσθέστε λίγο νερό σε οποιοδήποτε ψάρι και ειδικά αυτά που έχουν λευκή σάρκα, με αυτόν τον τρόπο το ψάρι γίνεται πιο ελκυστικό και πιο νόστιμο αφού είναι γνωστό πως το ψάρι που έχει αφυδατωθεί χάνει τη γεύση του και είναι δύσκολο στην κατάποση, επομένως και αποτρεπτικό για τα παιδιά.
3. Ανακατέψτε το και μαγειρέψτε το με κάτι άλλο.
Ο τρόπος αυτός λόγω της γευστικότητάς του και της κάλυψης της ατόφιας γεύσης του ψαριού αρέσει στα παιδιά. Μπορείτε για παράδειγμα να το προσθέσετε σε μικρα κομματάκια ή σε κάποια σούπα ή σε κάποια σαλάτα.
4. Εναλλακτική επιλογή οι κροκέτες και τα φιλέτα ψαριού.
Μπορείτε να πάρετε κροκέτες ψαριού που είναι προμαγειρεμένες (κοιτώντας πάντα την ετικέτα για να διαπιστώσετε ότι τα συστατικά τους είναι από ολόκληρο φιλέτο ψαριού χωρίς επιπλέον γέμισμα ή προσθετικά) ή παρασκευάστε μόνοι σας τις κρόκετες ψαριού έυκολα και γρήγορα ή μαριναρισμένα φιλέτα έτοιμα τα οποία απλώς ζεσταίνετε και σερβίρετε..
5. Βεβαιωθείτε ότι μπορούν να συνοδευτούν από κάποια σάλτσα.
Σερβίρετε τα φιλέτα ψαριού με κέτσαπ, μαγιονέζα ή μουστάρδα, γεύσεις τις οποίες προτιμούν τα παιδιά, λαμβάνοντας παράλληλα με τη γευστική ικανοποίηση τα απαραίτητα και ωφέλιμα συστατικά.
6. Προσφέρετέ το στα παιδιά σαν ένα σνακ ανάμεσα στα γεύματα.
Μπορείτε να το κόψετε σε πολύ μικρές μερίδες και να το πολτοποιήσετε, να το αναμείξετε μαζί με μαγιονέζα ή γιαούρτι και να το αλείψετε πάνω σε ψωμί ή κράκερ.
Συγγραφέας : Επιστημονική Ομάδα nutrimed
http://www.nutrimed.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου