
Ξεροτήγανα Γεραπετρίτικα
Για τη ζύμη:
• 1 κιλό αλεύρι
• 4 κουταλιές λάδι
• 4 κουταλιές πορτοκαλόζουμο
• 2 ποτήρια νερό
Για το σιρόπι:
• 1 ποτήρι ζάχαρη
• 1 ποτήρι μέλι
• 1 ποτήρι νερό σησάμι, κανέλα, αμύγδαλα ή καρύδια για το πασπάλισμα
Τρόπος Παρασκευής
Με τα παραπάνω υλικά ζυμώνουμε σφιχτή ζύμη. Ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο σε λωρίδες 25 εκ. μήκους και 3 εκ. πλάτους. Βάζουμε σε ένα τσικάλι(κατσαρόλα) λάδι να ζεσταθεί. Όταν κάψει το λάδι τυλίγουμε τη λωρίδα μια-μια χωριστά στα δάχτυλά μας ξεκινώντας από τα 2 δάχτυλα, μετά στα 3 και κατόπιν στα 4 μέχρι να τελειώσει η λωρίδα. Κολλάμε την άκρη της και τη ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Με δύο πιρούνια γυρίζουμε τους κολλημένους αυτούς κρίκους, προσπαθώντας να μην χάσουν το στρογγυλό τους σχήμα. Όταν ροδίσει το ξεροτήγανο το βγάζουμε και το βάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει. Ψήνουμε και τα υπόλοιπα ξεροτήγανα και μετά ετοιμάζουμε το σιρόπι: βράζουμε 5 λεπτά τη ζάχαρη με το νερό και τη κανέλλα και στο τέλος προσθέτουμε το μέλι. Βουτάμε ένα-ένα τα ξεροτήγανα στο καυτό σιρόπι και αμέσως τα ανασύρουμε, τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με κανέλα, κοπανισμένα καρύδια ή αμύγδαλα και σησάμι.
http://www.ierapetra.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου