Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

ΟΙ ΣΤΕΡΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ [ ΧΑΛΑΝΕ ] ΤΑ ΟΣΤΑ


Νέες κοπέλες τα συνηθέστερα «θύματα»
Πόσες φορές έχετε «κόψει» ολόκληρες ομάδες τροφίμων από την διατροφή σας, για να χάσετε εύκολα και γρήγορα τα περιττά σας κιλά; Μην το ξανακάνετε: μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως η τακτική αυτή ανοίγει τον δρόμο για πρόωρη οστεοπόρωση.

Η Γκουίνεθ Πάλτροου ανακοίνωσε πως στα 37 της χρόνια πάσχει από οστεοπενία – μια διαταραχή που ουσιαστικά είναι μια κατάσταση ενδιάμεση στα υγιή οστά του μέσου 35χρονου ατόμου και στα εύθραυστα οστά κάποιου που πάσχει από οστεοπόρωση. Η διάσημη ηθοποιός είπε ότι η διατροφή της ήταν πολύ αυστηρή και περιείχε πολύ μικρές ποσότητες από τυρί, γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία είναι πλούσιες πηγές του πολύτιμου για τα οστά ασβεστίου.

Εκτός από τα οστά, το ασβέστιο μας είναι απαραίτητο και για γερά δόντια, ομαλή λειτουργία της καρδιάς, υγιείς μύες και σωστή πήξη του αίματος. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και ότι μπορεί να προστατεύει από τους καρκίνους του μαστού και του παχέος εντέρου.

Η έλλειψη του ασβεστίου προκάλεσε πρόωρη απώλεια οστικής μάζας στην Γκουίνεθ και τώρα τρέχει και δεν φτάνει για να αποφύγει την οστεοπόρωση.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη περισσότερες από τρεις στις δέκα νεαρές γυναίκες θέλουν τόσο απεγνωσμένα να αδυνατίσουν εύκολα και γρήγορα, ώστε κόβουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων από το διαιτολόγιό τους - με τα τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο να είναι τα συνηθέστερα «θύματα».

Στην πραγματικότητα, από τις 4.500 εθελόντριες της μελέτης, το 28% είπαν ότι δεν τρώνε τυρί, ενώ το 11% είπαν ότι δεν τρώνε καθόλου γαλακτοκομικά προϊόντα. Επιπλέον, το 41% είπαν ότι κόβουν το ψωμί, το οποίο όμως εμπλουτίζεται με ασβέστιο.

Ακόμα χειρότερο είναι το γεγονός ότι σχεδόν μία στις τέσσερις εθελόντριες (το 26%) είπαν πως το μόνο που διαβάζουν στις συσκευασίες των τροφίμων είναι τα λίπη και οι θερμίδες τους, αγνοώντας όλες τις άλλες διατροφικές πληροφορίες. Για το 12% μάλιστα, η επιλογή των τροφίμων γίνεται με βάση τις θερμίδες και μόνο – η θρεπτική αξία τους τις αφήνει παγερά αδιάφορες!

Ολοένα περισσότερες
Το πρόβλημα είναι ότι αν μια γυναίκα δεν αποκτήσει γερά οστά μέχρι τα 25 της, κινδυνεύει να παρουσιάσει οστεοπόρωση αργότερα – και αυτό δεν είναι διόλου σπάνιο.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Ελληνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης, το 19,2% των Ελληνίδων ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών (δηλαδή περίπου 400.000 γυναίκες) έχουν εγκατεστημένη σπονδυλική οστεοπόρωση με σπονδυλικές παραμορφώσεις. Επιπλέον, το 30% των Ελληνίδων ηλικίας μεγαλύτερης των 50 (περίπου 600.000 γυναίκες) έχουν παθολογικά χαμηλή οστική πυκνότητα.

Δυστυχώς, πολλοί νέοι άνθρωποι δεν διαθέτουν κατά την ενηλικίωση τα γερά οστά που θα έπρεπε. Αυτό παρατηρείται κυρίως σε κορίτσια που προσπαθούν να είναι πολύ αδύνατα, σε όσους έχουν εγκαταλείψει το γάλα προς χάριν των αναψυκτικών (δίχως να αναπληρώνουν από άλλες πηγές το χαμένο ασβέστιο), και σε όσους περνούν όλη τη μέρα τους ακίνητοι σε μια καρέκλα ή έναν καναπέ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, λένε οι ειδικοί, η οστεοπενία μπορεί να αναπτυχθεί πολύ πριν την μέση ηλικία και η οστεοπόρωση πολύ πρώιμα, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως ενός πολύ σοβαρού κατάγματος.

Κάλλιο αργά…
Τα καλά νέα είναι πως όποιος έχει οστεοπενία δεν θα παρουσιάσει κατ’ ανάγκην οστεοπόρωση, διότι είναι δυνατόν να επιβραδυνθεί ή και να σταματήσει η απώλεια της οστικής μάζας. Πώς; Με την βοήθεια δύο πολύ σημαντικών μέτρων:
1. Να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης D. Οι απαιτούμενες ποσότητες ασβεστίου διαφοροποιούνται αναλόγως με την ηλικία. Όσον αφορά την βιταμίνη D, η οποία είναι απαραίτητη για την επεξεργασία του ασβεστίου από τον οργανισμό, μελέτες στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ταφτς, στη Βοστώνη, έδειξαν πως στις μεγάλες ηλικίες είναι απαραίτητες σχεδόν 800 διεθνείς μονάδες (IU) από αυτή την βιταμίνη.

2. Να γυμνάζεστε συστηματικά. Οι δραστηριότητες επιλογής είναι όσες ασκούν πιέσεις στα οστά, όπως η βάδιση, το τζόγγινγκ, ο χορός, η ποδηλασία, η κολύμβηση, τα βαράκια και οι ασκήσεις σε μηχανήματα με βάρη. Μια μελέτη που εκπονήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Ουϊσκώνσιν έδειξε πως η οστική μάζα στα ισχία και στους μηρούς μπορεί να αυξηθεί με τη συστηματική γυμναστική, ανεξάρτητα από την ηλικία μας.

Πόσο ασβέστιο χρειάζονται μικροί και μεγάλοι
Οι ποσότητες ασβεστίου που πρέπει κανείς να καταναλώνει σε καθημερινή βάση μετρώνται σε χιλιοστά του γραμμαρίου (mg). Σύμφωνα με το Ελληνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης, ανά ηλικία είναι οι ακόλουθες:
Παιδιά έως 10 ετών = 800
Έφηβοι (10-17 ετών) = 1.300
Νέοι (17-25 ετών) = 1.000
Ενήλικες = 800
Γυναίκες λίγο πριν από την εμμηνόπαυση = 1.000
Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση = 1.200
Ηλικιωμένοι (άνω των 65 ετών) = 1.500
Έπειτα από κάταγμα = 1.500

Χρήσιμες συμβουλές
Καλές πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα εμπλουτισμένα προϊόντα δημητριακών, το μπρόκολο, το λάχανο, το τόφου, τα καρύδια, οι σαρδέλες και τα άλλα ψάρια που τρώγονται με τα κόκαλα. Άφθονη βιταμίνη D περιέχουν τα εμπλουτισμένα τρόφιμα και τα λιπαρά ψάρια.

http://fe-mail.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails