Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

ΣΤΕΒΙΑ...Η ΝΕΑ ΖΑΧΑΡΗ;


Η στέβια είναι ένα είδος φυτού που μας έρχεται από την Νότια και την Κεντρική Αμερική. Μία σημαντική ιδιότητα του φυτού είναι η γλυκιά του γεύση. Τα εκχυλίσματα της στέβιας είναι 40 έως 300 φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη ! Παράλληλα φαίνεται ότι η γλυκιά γεύση της στέβιας διαρκεί περισσότερο.


το φυτό στέβια πηγή

Όταν ο Παραγουανός (Ελβετικής καταγωγής) βοτανολόγος Moises Santiago Bertoni ανακάλυψε το φυτό το 19ο αιώνα, είπε (1):

"Αν βάλει κανείς στο στόμα ένα μικρό κομματάκι φύλλο ή κλαδάκι, θα εκπλαγεί από την παράξενη και εντονότατη γλυκύτητά του. 'Ενα κομματάκι λίγων τετραγωνικών χιλιοστών φτάνει για να κρατήσει το στόμα γλυκό για μια ώρα. Λίγα μικρά φύλλα αρκούν για να γλυκάνουν ένα φλυτζάνι δυνατού καφέ ή τσαγιού"

Λόγω της γλυκύτητας της αλλά και της ανθεκτικότητας της στις υψηλές θερμοκρασίες η στέβια και τα παράγωγά της χρησιμοποιούνται ως γλυκαντικά στα τρόφιμα , αντί για τη ζάχαρη που αποδίδει περισσότερες θερμίδες. Ορισμένες χώρες που χρησιμοποιούν τη στέβια είναι η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ελβετία, η Αυστραλία , το Μεξικό, ο Καναδάς και άλλες. (1, 6)

Μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί αποδείξεις ότι η χρήση της στέβιας έχει δυσμενείς επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. (1,3,6)

Ακόμα σύμφωνα με κάποιες έρευνες η στέβια βοηθά στον γλυκαιμικό έλεγχο και έχει αντι-υπερτασική δράση. Ωστόσο χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση προκειμένου να τεκμηριωθεί. (1,5)

Η στέβια μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκια (φύλλα στέβιας), αποξηραμένη (πχ σε τσάι) ή σε μορφή εκχυλίσματος .


στεβιόλη : η ουσία που κάνει τη στέβια γλυκιά πηγή

Πρόσφατα (14/04/2010) η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια στα Τρόφιμα- EFSA εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη χρήση της στέβιας και των προϊόντων της. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα οι ουσίες της στέβιας δε θεωρούνται καρκινογόνες ή τοξικές ούτε φαίνεται να επηρεάζουν την ανάπτυξη των παιδιών, ούτε κάποια άλλη παρενέργεια έχει σημειωθεί. (3)

Τώρα είναι στο χέρι της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνει ή να απορρίψει την χρήση της στέβιας στις χώρες-μέλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καλλιέργεια της στέβιας θεωρείται ότι μπορεί να αντικαταστήσει την καλλιέργεια του καπνού στην Ελλάδα, καθώς η δεύτερη σταδιακά περιορίζεται. (2)


λέξεις κλειδιά: στέβια, στεβια, stevia, στεβιόλη, στεβιολη, γλυκαντικές ουσίες, ζάχαρη υποκατάστατα, γλυκαντικεσ ουσιεσ


Σχετικοί σύνδεσμοι

Η χημική ένωση του μήνα : στεβιόλη , Πανεπιστήμιο Αθηνών, 10/2008
Μετά τον καπνό, η στέβια. Το μέλλον της καλλιέργειας στην Ελλάδα Αγρότυπος, 3/10/2007
EFSA evaluates the safety of steviol glycosides , EFSA, 14/04/2010
FDA approves 2 new sweeteners, New York Times, 17/12/2008
Safety evaluations of certain food additives,World Health Organization, 2006
Stevia Wikipedia

ΠΗΓΗ.....http://thematadiatrofis.blogspot.com

1 σχόλιο:

aoratos είπε...

ΑΓΑΠΗΤΗ ΝΙΤΣΑ,ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΟΥ,ΣΤΟ ΜΠΛΟΚ ΜΟΥ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ,ΓΙΑΤΙ ΠΡΙΝ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΖΟΥΣΑ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΚΑΙ ΚΑΦΕ ΕΠΙΝΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ,ΤΟ ΔΕ ΜΠΛΟΚ ΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΟΜΟΡΦΩΝ ΣΤΙΓΜΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑΣΑ ΔΙΟΛΚΟΣ.ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΒΡΑΔΥ.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails