Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011
ΝΙΚΑΜΕ ΤΙΣ ΙΩΣΕΙΣ ΜΕ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ!
Μια ισορροπηµένη διατροφή µπορεί όχι µόνο να µας προφυλάξει από κάθε είδους ίωση αλλά και να µας βοηθήσει να την αντιµετωπίσουµε σε περίπτωση που µας έχει ήδη ρίξει στο κρεβάτι.
Kάθε χρόνο τέτοια εποχή το ανοσοποιητικό µας σύστηµα προετοιµάζεται να αντιµετωπίσει τους συνήθεις «επιδροµείς», τις ιώσεις. Ένας «καλοταϊσµένος» οργανισµός όµως είναι ο καλύτερός µας σύµµαχος. Και, όταν λέµε «καλοταϊσµένος», δεν εννοούµε µε χάµπουργκερ και τηγανητές πατάτες αλλά µε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Εµείς σας αποκαλύπτουµε όλα τα µικρά διατροφικά µυστικά που µπορούν να γίνουν η ασπίδα σας σε κάθε περίπτωση.
Προφυλαχτείτε
1. Μειώστε τη ζάχαρη, τα αναψυκτικά, τα γλυκίσµατα και τα σνακ.
2. Αποφύγετε τα τρανς λιπαρά που υπάρχουν συχνά σε τρόφιµα όπως µπισκότα, αρτοσκευάσµατα, σφολιάτες κ.λπ.
3. Προσθέστε σκόρδο και κρεµµύδι στις σάλτσες και στα µαγειρευτά σας.
4. Καταναλώστε λιπαρά ψάρια που είναι πλούσια σε ωµέγα-3, όπως ο σολοµός, ο κολιός, ο γαύρος και οι σαρδέλες.
5. Καταναλώστε καρότα και λαχανικά µε πορτοκαλί χρώµα, που είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη και σελήνιο. Εξαιρετικές πηγές πρόσληψης σεληνίου είναι επίσης το βοδινό, τα βραζιλιάνικα καρύδια, το κοτόπουλο, τα αβγά, το τυρί, η γαλοπούλα, ο τόνος, το καλαµπόκι και το καστανό ρύζι.
6. Προτιµήστε γιαούρτι µε ζωντανά βακτήρια, τα οποία βοηθούν το σώµα να πολεµήσει τους ιούς.
7. Μην ξεχνάτε τον ψευδάργυρο. Βρίσκεται σε οστρακοειδή, πουλερικά, ξηρούς καρπούς και φασόλια και αποτελεί ένα σηµαντικό όπλο απέναντι στη γρίπη, αφού, σύµφωνα µε σύγχρονες έρευνες, η έλλειψή του αποδυναµώνει το ανοσοποιητικό σύστηµα.
8. Φτιάξτε µια κοτόσουπα. Οι έρευνες επιβεβαιώνουν τις συµβουλές της γιαγιάς. Η κοτόσουπα βοηθά στο κρυολόγηµα, αφού εµπεριέχει πολλά αµινοξέα που έχουν παρόµοια αποτελέσµατα µε τα βλεννοδιαλυτικά φάρµακα.
9. Πίνετε φυσικό χυµό πορτοκάλι, που έχει άφθονη βιταµίνη C και περιορίζει τη διάρκεια ενός κρυολογήµατος.
10. Πίνετε πράσινο τσάι καθηµερινά, αφού µεταξύ των ευεργετικών του ιδιοτήτων περιλαµβάνεται και ο περιορισµός της έντασης του κρυολογήµατος.
11. Μην παραλείπετε το νερό, καθώς µεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά στο σώµα µας προστατεύοντας έµµεσα το ανοσοποιητικό µας σύστηµα.
Για να αναρρώσετε
Την περίοδο της ανάρρωσης (που µπορεί να διαρκέσει από µία-δύο µέρες έως και δύο εβδοµάδες) οι κατάλληλες τροφές βοηθούν το σώµα να επανέλθει πετυχαίνοντας ταχύτερη ανάρρωση. Οι τροφές αυτές είναι:
Τα φρέσκα λαχανικά.
Οι χυµοί από φρέσκα φρούτα.
Οι ζωµοί, και κυρίως ο ζωµός από κοτόπουλο.
Το βραστό ή ψητό ψάρι.
Το κοτόπουλο (ψητό ή µαγειρεµένο).
Οι σούπες (µε κοτόπουλο ή λαχανικά).
Τα εσπεριδοειδή.
Σηµαντική η ενυδάτωση
Τα υγρά (σούπες, χυµοί, νερό) παίζουν καταλυτικό ρόλο στην αντιµετώπιση των ιώσεων. Η έλλειψή τους καθιστά τον οργανισµό ευάλωτο, ενώ η αυξηµένη λήψη τους τον δυναµώνει. Ειδικά τα ζεστά υγρά θεωρούνται εξαιρετικά ωφέλιµα γιατί αυξάνουν τη θερµοκρασία του λαιµού και σταµατούν την εξάπλωση της ασθένειας. Επιπλέον, η πέψη των υγρών είναι ευκολότερη από των στερεών τροφών, κάτι που επίσης συµβάλλει στην καλύτερη ανάρρωση του οργανισµού.
Αποφύγετε
1. Junk food και αναψυκτικά.
2. Tη µεγάλη ποσότητα ζάχαρης.
3. Αλκοόλ, καφέ και αλάτι, καθώς αφυδατώνουν τον οργανισµό.
4. Τηγανητά ή καυτερά φαγητά που επιβαρύνουν το στοµάχι.
5. Γαλακτοκοµικά προϊόντα.
Οποιαδήποτε µορφή ήπιας άσκησης στη φάση της ανάρρωσης µπορεί να αποδειχτεί ευεργετική, καθώς ενισχύει τη ροή του αίµατος στο σώµα. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει για τους ασθενείς που νιώθουν αδύναµοι και καταβεβληµένοι από την ίωση, οι οποίοι θα πρέπει να εξοικονοµούν δυνάµεις.
Αναρτήθηκε από Dimitra Tserdaneli
ΠΗΓΗ...http://dimitratdiet.blogspot.com
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου