Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ//ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ;


Το ενδιαφέρον για τα βιολογικά τρόφιμα (φυτικά και ζωικά) ολοένα και αυξάνεται για αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε αν προσφέρουν κάποιο όφελος έναντι των μη βιολογικών που είναι και φθηνότερα. Πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση - των ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί από το 1958 έως το 2008 - συμπεραίνει πως τα βιολογικά τρόφιμα δεν υπερέχουν σε θρεπτικά συστατικά έναντι των μη βιολογικών (Dangour et al, 2009). Ας εξετάσουμε τα συμπεράσματα πιο αναλυτικά.

Η περιεκτικότητα των τροφίμων σε θρεπτικά συστατικά ποικίλει. Παράγοντες που την επηρεάζουν είναι: ο τρόπος, ο τόπος και η εποχή της καλλιέργειας, τα είδη και οι ποσότητες λιπάσματος και εντομοκτόνων καθώς και άλλοι παράγοντες. Αντίστοιχα τα θρεπτικά συστατικά στα κτηνοτροφικά προϊόντα διαφέρουν σε σχέση με την ηλικία και τη γενιά του ζώου, αυτά που τρώει και την εποχή. Επιπρόσθετα η αποθήκευση, η μεταφορά και η προετοιμασία των τροφίμων ενδέχεται να επηρεάσουν τη θρεπτική τους αξία.

Οι ερευνητές αναφέρουν πως βιολογικά και μη βιολογικά τρόφιμα έχουν τις ίδιες περιεκτικότητες σε βιταμίνη C, μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, ψευδάργυρο, φαινόλες, χαλκό, λιπαρά, τέφρα και διαλυτές ουσίες. Αντίθετα η περιεκτικότητα σε άζωτο είναι μεγαλύτερη στα μη βιολογικά τρόφιμα ενώ η περιεκτικότητα σε φώσφορο και η οξύτητα είναι μεγαλύτερη στα βιολογικά. Οι διαφορές σε άζωτο και φώσφορο είναι πολύ πιθανό να οφείλονται στα διαφορετικά λιπάσματα που χρησιμοποιούνται κατά την παραγωγή βιολογικών και μη βιολογικών προϊόντων ενώ η διαφορά σε οξύτητα οφείλεται στο πόσο ώριμα είναι τα τρόφιμα κατά τη συγκομιδή.

Οι διαφορετικές συγκεντρώσεις σε εντομοκτόνα στα τρόφιμα (βιολογικά και μη βιολογικά), η χρήση χημικών λιπασμάτων και οι συνέπειες τους στην υγεία και στο περιβάλλον δεν εξετάζονται στη παραπάνω ανασκόπηση.

ΠΗΓΗ..http://e-diaitologos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails