Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011
Η ΠΙΟ ΣΟΥΠΕΡ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ
από το περιοδικό ΑΡΜΟΝΙΑ, 15/2/2011
Μεσογειακή δίαιτα ή μήπως ελληνική;
Η «μεσογειακή δίαιτα» αποτελεί ένα ευρύ μοντέλο διατροφής που σκιαγραφεί έναν τυπικό μέσο όρο διατροφικών συνηθειών, αντιπροσωπευτικό όλων των κατοίκων της Μεσογείου. Επομένως, είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν αρκετές παραλλαγές της και να παρουσιάζονται σημαντικές αποκλίσεις, όταν τη συγκρίνουμε με εθνικά ή τοπικά παραδοσιακά πρότυπα διατροφής, ιδιαίτερα δε με την «κρητική δίαιτα». Και στον ελλαδικό όμως χώρο παρατηρούνται αρκετά μεγάλες διαφορές στο πώς τρέφονταν (ή τρέφονται ακόμα) οι κάτοικοι κάθε γεωγραφικής περιοχής, π.χ. συγκρίνοντας τους Κρητικούς με τους Ηπειρώτες ή τους Μακεδόνες με τους νησιώτες. Εντούτοις, τα κοινά στοιχεία υπερισχύουν των διαφορών, κι αυτό επέτρεψε στους ειδικούς να περιγράψουν με σαφήνεια την παραδοσιακή «ελληνική δίαιτα» και να την απεικονίσουν με την ανάλογη διατροφική πυραμίδα. Η ελληνική πυραμίδα διατροφής είναι παρόμοια με την αντίστοιχη μεσογειακή, αλλά εκφράζει καλύτερα τις δικές μας διατροφικές συνήθειες, αυτές που είχαμε κάποτε και πρέπει να αποκτήσουμε ξανά.
Τι λένε οι ειδικοί;
Έπειτα από πολυάριθμες μελέτες ετών, η μεσογειακή δίαιτα και ιδιαίτερα ο ελληνικός παραδοσιακός τρόπος διατροφής, κυρίως των Κρητικών, τυγχάνει σήμερα της σχεδόν καθολικής αποδοχής των ειδικών, γιατί, όπως έχει πολλάκις αποδειχτεί, προάγει συνολικά την υγεία και προλαμβάνει διάφορες ασθένειες, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από οποιοδήποτε άλλο αναγνωρισμένο διατροφικό μοντέλο. Προτρέπουν δε όλους να το ακολουθήσουν, ακόμα και λαούς με τελείως διαφορετικές διατροφικές συνήθειες από τις δικές μας, γιατί είναι εύκολο στην εφαρμογή, δεν έχει ιδιαίτερες απαγορεύσεις και δεν βασίζεται σε πολύπλοκους κανόνες.
Τρώμε παραδοσιακά;
Την ώρα που η παραδοσιακή μας διατροφή αποτελεί πλέον παγκόσμιο πρότυπο υγιεινής δίαιτας, σημείο αναφοράς και μέτρο σύγκρισης, οι σύγχρονοι Έλληνες έχουμε υιοθετήσει διατροφικές συνήθειες «δυτικού τύπου»: πολλά κορεσμένα ζωικά λίπη, σχεδόν καθημερινά κρέας, αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης, λιγότερα φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Το γεγονός της χειροτέρευσης της διατροφής μας συσχετίζεται άμεσα με την αλματώδη αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας, των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του σακχαρώδους διαβήτη και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας. Δεν είναι, άλλωστε, καθόλου τυχαίο ότι περίπου το 42% των Ελλήνων, αντρών και γυναικών, είναι υπέρβαροι. Ούτε βέβαια είναι τυχαίο ότι σε ορισμένες περιοχές της Κρήτης το ποσοστό υπέρβαρων παιδιών υπερβαίνει το 30-35%, ενώ τα καρδιαγγειακά νοσήματα στους ενήλικους Κρητικούς αυξήθηκαν κατά πολύ τα τελευταία είκοσι χρόνια - εγκαταλείπουμε τη διατροφική μας παράδοση και το πληρώνουμε!
ΜΗΝΙΑΙΑ
Κόκκινο κρέας, 4 μικρομερίδες
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ
Γλυκά, 3 μικρομερίδες
Αβγά, 3 μικρομερίδες
Πατάτες, 3 μικρομερίδες
Ελιές, όσπρια, ξηροί καρποί, 3-4 μικρομερίδες
Πουλερικά, 4 μικρομερίδες
Ψάρια, 5- 6 μικρομερίδες
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ
Σωματική άσκηση
Γαλακτοκομικά προϊόντα, 2 μικρομερίδες
Ελαιόλαδο ως κύριο προστιθέμενο λιπίδιο
Φρούτα, 3 μικρομερίδες
Λαχανικά (μην ξεχνάτε τα χόρτα), 6 μικρομερίδες
Aδρά επεξεργασμένα δημητριακά και προϊόντα τους (ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, μη αποφλοιωμένο ρύζι κ.ά.), 8 μικρομερίδες
Κρασί με μέτρο
Μία μικρομερίδα αντιστοιχεί περίπου στο μισό της μερίδας που καθορίζουν οι αγορανομικές διατάξεις
Θυμηθείτε επίσης:
Πίνετε άφθονο νερό
Αποφεύγετε το αλάτι, χρησιμοποιείτε μυρωδικά (ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι κ.λπ.) στη θέση του.
Πηγή: Ανώτατο Ειδικό Επιστημονικό Συμβούλιο Υγείας, υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας.
πηγη....http://www.womenonly.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου