Τσεκάρετε μερικά συμπτώματα που μπορεί να δείχνουν ότι μία ίωση ξεκινά στο παιδί σας, αλλά μπορεί τελικά να μην είναι και τίποτε σοβαρό!
Το περασμένο βράδυ το μικρό σας είχε λίγο αυξημένη θερμοκρασία, καλά καλά ούτε δέκατα δεν μπορούσατε να το πείτε, και ζήτησε να πάει να ξαπλώσει, κάτι που δεν συνηθίζει.
Το πρωί ήταν απύρετο, και μόλις σηκώθηκε ξεκίνησε να τρέχει πέρα δώθε! Κανένα σημάδι από τα αρχικά συμπτώματα αδιαθεσίας που είχε αναπτύξει το προηγούμενο βράδυ.
Είστε μπερδεμένη, όμως και δεν ξέρετε, τι τελικά να κάνετε: να στείλετε το μικρό σας σχολείο ή βρίσκεται στα πρόθυρα κάποιας ίωσης;
Παρακάτω θα βρείτε κάποιες γενικές ενδείξεις για το «ναι ή το όχι» που πρέπει να αποφασίσετε, προτού καλέσετε τον παιδίατρό σας.
Πυρετός
Αν το παιδί σας είναι πάνω από 4 μηνών και η θερμοκρασία του είναι κάτω από 38 βαθμούς, δέχεται να πίνει υγρά και έχει καλή διάθεση, τότε μπορείτε να το στείλετε στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο, ενημερώνοντας βέβαια τις παιδαγωγούς του να σας ειδοποιήσουν σε περίπτωση που κάτι αλλάξει. Ωστόσο, αν το παιδί είναι μικρότερο από τεσσάρων μηνών, καλό θα ήταν να ενημερώσετε αμέσως το γιατρό σας, όποια θερμοκρασία λίγο πάνω από 37 βαθμούς. Σε γενικές γραμμές, ένα παιδί που έχει πυρετό καλό θα είναι να το κρατήσουμε στο σπίτι και να το ξαναπάμε σχολείο αφού παρέλθουν 24 ώρες από την τελευταία φορά που έκανε πυρετό.
Εμετός
Δεν πρέπει να ανησυχήσετε πολύ, αν το μικρό σας έκανε μία φορά εμετό μέσα σε ένα 24ωρο. Μερικές φορές τα παιδιά μπορεί να κάνουν εμετό λόγω συγκεντρωμένων βλεννών που ίσως έχουν απομείνει στο ανώτερο αναπνευστικό του παιδιού και έχουν αποξηρανθεί, οπότε αυτό δεν είναι σημάδι κάποιας ασθένειας.
Αν όμως το παιδί σας κάνει παραπάνω από δύο εμετούς μέσα στην ημέρα, τότε πρέπει να το παρακολουθήσετε, ενημερώνοντας τον γιατρό, και προσέχοντας μην αφυδατωθεί, αν τα πράγματα χειροτερέψουν.
Διάρροια
Μερικές φορές τα μικρά παιδιά κάνουν διάρροια εξαιτίας κάποιου φαγητού που δεν είχαν συνηθίσει να τρώνε και μπορεί να προκάλεσε κάποια αναστάτωση στο γαστρεντερικό τους σύστημα. Πρόκειται για ανώδυνο γεγονός και συνήθως δεν επαναλαμβάνεται. Τα παιδιά όμως που έχουν διαρροϊκές κενώσεις από τρεις φορές την ημέρα και πάνω, τότε μπορεί να πάσχουν από κάποια μεταδοτική ασθένεια (π.χ γαστρεντερίτιδα) και πρέπει να ειδοποιήσετε γιατρό.
Κόκκινα μάτια
Όταν το λευκό τμήμα του ματιού του παιδιού είναι μόνο ελαφρώς ροζ και η κόρα είναι διαυγής και υδαρή, τότε πιθανό να μην είναι κάτι σημαντικό.
Όταν όμως το μάτι του παιδιού είναι έντονο κόκκινο ή ακόμα χειρότερα έχει κλείσει, τα βλέφαρα έχουν κολλήσει και τρέχουν υγρό, τότε μπορεί να υπάρχει κάποια μεταδοτική, βακτηριακή μόλυνση, όπως επιπεφυκίτιδα και πρέπει να πάρετε άμεσα ιατρικές συμβουλές.
Πονόλαιμος
Συνήθως ένας πονόλαιμος που συνοδεύεται από ρινική καταρροή, δεν είναι κάτι ανησυχητικό, χωρίς βέβαια αυτό να σημείνει ότι δεν πρέπει να αξιολογείται από έναν παιδίατρο. Ιδιαίτερη προσοχή δώστε αν ο πονόλαιμος συνοδεύεται από πρήξιμο των αμυγδαλών, πυρετό, πονοκέφαλο, ή πόνο στο στομάχι.
ΠΗΓΗ....http://women.gr.msn.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου