Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

ΜΕΛΙ....ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ


Το μέλι είναι μία φυσική, υγιεινή τροφή με σπουδαία διατροφική αξία.
Μια κουταλιά μέλι περιέχει μόνο 21 θερμίδες κι έχει 30% περισσότερη γλυκαντική δύναμη από μια κουταλιά ζάχαρη.
Είναι το σημαντικότερο γλυκαντικό στοιχείο της Μεσογειακής Δίαιτας
Τα σάκχαρα του μελιού είναι απλά και απορροφώνται αμέσως, προσφέροντας στον οργανισμό μια γρήγορη πηγή ενέργειας.
Το μέλι αποδίδει 4cal ανά γραμμάριο. Θα μπορούσε να αντικαταστήσει λιπαρά γλυκά και σνακς γιατί προσφέρει περισσότερη ευχαρίστηση με λιγότερες θερμίδες
Έχουν αναγνωρισθεί πάνω από 180 διαφορετικές ουσίες στο μέλι που το καθιστούν πολύτιμη τροφή.
Περιέχει νερό σε ποσοστό 16%, οργανικά οξέα (δεκαοκτώ τον αριθμό), πρωτεΐνες και αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία σε μικρές ποσότητες (κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο κ.ά.), ένζυμα, συμπλέγματα πρωτεϊνών, βιταμίνες (Β2, Β6, C, D, E, παντοθενικό οξύ, φολικό οξύ κ.ά), φυσικές αρωματικές ουσίες κ.ά.


Γνωρίζετε ότι;




Η δράση της μέλισσας στην επικονίαση από πολλούς θεωρείται ως η σημαντικότερη συμβολή της στη φύση και στον άνθρωπο
Μία μέτρια αποικία μελισσών υπολογίζεται ότι έχει 20 έως 40 φορές περισσότερη αξία για την επικονίαση των φυτών, παρά για την παραγωγή μελιού.
Οι μέλισσες για να συλλέξουν νέκταρ ταξιδεύουν 1,5-4 km μακριά από την κυψέλη

Οι μέλισσες συμβάλλουν κατά 80% στη γονιμοποίηση των φυτών, περισσότερο δηλαδή από όλα τα έντομα. Χωρίς μέλισσες θα είχαμε σε όλο τον κόσμο 60% λιγότερα φυτά.

Μια χώρα χωρίς μελισσοκομία είναι περιβαλλοντικά και γεωργικά καταδικασμένη.

http://www.melimeli.eu/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails