
ΜΕΛΙ : Μεγάλη θρεπτική αξία σε λίγες θερμίδες
Μια από τις τροφές που συγκεντρώνει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον κυρίως λόγω των θρεπτικών συστατικών του είναι το μέλι . Το μέλι είναι μια φυσική γλυκαντική τροφή που παρουσιάζει έντονη αντιοξειδωτική, α;ντιμοκροβιακή και κυταροπροστατευτική δράση.
Ευεργετικές ιδιότητες
Είναι γνωστό από την αρχαιότητα πως το μέλι έχει αντισηπτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες. Σε περίπτωση που βρεθούν μικρόβια μέσα σ’ αυτό εξαφανίζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα καθώς αφυδατώνονται εξαιτίας της μεγάλης απορροφητικότητας ικανότητας του μελιού. Την ιδιότητα αυτή γνώριζαν οι Αρχαίοι Έλληνες που το χρησιμοποιούσαν για να ταριχεύουν τους νεκρούς τους. Αναφέρεται δε πως η σωρός του Μεγάλου Αλέξανδρου ταριχεύτηκε με αυτό τον τρόπο. Μάλιστα σε πρόσφατη έρευνα η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Φαρμακευτικό Τμήμα του Πανεπεστημίου Αθηνών κα Ι.Χήνου από τις αναλύσεις 49 διαφορετικών τύπων μελιού από την Ελλάδα, έδειξε πως η αντιομικροβιακή δράση τους είναι σημαντική έναντι πρότυπων βακτηριακών στελεχών τόσο της στοματικής κοιλότητας, όσο και ανθροπογόνων βακτηρίων.
Οι ευεργετικές ιδιότητες του μελιού δεν σταματούν εδώ. Περιέχει φλαβονοειδή που έχουν την ικανότητα να δεσμεύουν το σίδηρο, αποτρέποντας έτσι το σχηματισμό ελευθέρων ριζών, δημιουργώντας έτσι μια προστατευτική ασπίδα για το γενετικό μας υλικό. Επίσης το μέλι περιέχει πρεβιοτικά συστατικά (κυρίως φρουκτολιγοσακχαρίτες και ινουλίνη) συμβάλλοντας έτσι στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Αν δηλαδή είμαστε σε μια στρεσογόνο φάση της ζωής μας, ή καπνίζουμε πολύ, ή έχουμε περάσει μια φάση με συνεχείς διάρροιες, το μέλι αποτελεί ενδεδειγμένη λύση για την επαναφορά της ισορροπίας του γαστρεντερικού συστήματος.
Παχαίνει το μέλι ?
Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που δεχόμαστε εμείς οι διαιτολόγοι αν μπορεί να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Απερίφραστα απαντούμε ναι. Το μέλι αποδίδει περίπου 4 kcal ανά γραμμάριο, πολύ λιγότερες δηλαδή από άλλο αντίστοιχο λιπαρό γλυκό όπως για παράδειγμα η σοκολάτα, που αποδίδει περίπου 9 kcal ανά γραμμάριο λίπους που περιέχει. Συνεπώς θα ήταν συστηνόμενη λύση η αντικατάσταση λιπαρών σνακς στο διαιτολόγιο μας (κρουασάν, σοκολάτες κα) με ένα γιαούρτι με μέλι για παράδειγμα. Και λιγότερες θερμίδες παίρνουμε, και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και ικανοποιούμε το αίσθημα της ευχαρίστησης που αποζητούμε από ένα τρόφιμο.
Η τελική σύσταση του ώριμου πλέον μελιού που απολαμβάνουμε εμείς διαφέρει τόσο από το λουλούδι που μάζεψε η μέλισσα το νέκταρ ( θυμαριού, πεύκου, ελάτου ), όσο και από τον τρόπο που αποχωρίζεται από την κερήθρα ( με φυγοκέντρηση, με πίεση κ.α. ). Μια τυπική όμως ανάλυση δίνει : γλυκόζη 34%, φρουκτόζη 41%, σουκρόζη 2.4%, νερό 18.3%.και πολύτιμα άλλα θρετικά συστατικά όπως σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β κα.
Συμπερασματικά το μέλι αποτελεί ένα τρόφιμο που θα έπρεπε να κατέχει βαρυσήμαντη θέση στο διαιτολόγιο μας. Το γεγονός ότι τα Ελληνικά μέλια υπερέχουν ποιοτικά ως προς τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους από τα μέλια άλλων χωρών, θα πρέπει να μας ενεργοποιεί περισσότερο όσον αφορά την ενημέρωση από τις ετικέτες. Να τις διαβάζουμε προσεκτικά και να επιδιώκουμε τυποποιημένα μέλι ελληνικής προέλευσης.
Αναστάσιος Παπαλαζάρου MSc
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Ας δούμε πως δημιουργείται το μέλι, την διαδικασία μετατροπής δηλαδή του νέκταρ των λουλουδιών σε μέλι. Αρχικά οι μέλισσες ρουφούν με το στόμα τους το νέκταρ των λουλουδιών και το αποθηκεύουν στον πρόλοβο, σε ένα σακίδιο μπροστά από το στομάχι τους. Αυτό που μαγνητίζει με την γλυκύτητα του τις μέλισσες στο νέκταρ είναι η σουκρόζη, που μέχρι αυτό το σημείο είναι το κύριο συστατικό. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού πίσω στην κυψέλη η μέλισσα υδρολύει την σουκρόζη σε γλυκόζη και φρουκτόζη. Αυτό γίνεται με την βοήθεια του ενζύμου ιμβερτάση που βρίσκεται στα πεπτικά υγρά της μέλισσας. Η τοποθέτηση του ανώριμου μελιού στις κερήθρες γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η εξάτμιση του νερού. Όταν το μέλι γίνει αρκετά πυκνό τότε οι μέλισσες το σκεπάζουν με ένα λεπτό στρώμα κεριού για να μην απορροφήσει υγρασία & αλλοιωθεί.
www.nutrimed.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου