Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ



Της ΑΥΡΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Ου γαρ έρχεται μόνον... Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, εκτός απ' όλα τα άλλα προβλήματα, έχουν πολύ συχνά να αντιμετωπίσουν και τη σωματική ή ψυχική κακοποίηση από το ίδιο το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Περίπου στο 25% των ηλικιωμένων ζευγαριών η συμβίωση μόνο αρμονική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
Οπως καταγράφεται σε ειδική έρευνα, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που ηλικιωμένοι, από την υπερβολική «περιποίηση», καταλήγουν στο νοσοκομείο με μώλωπες, σπασμένα κόκαλα ή λιπόθυμοι...

Τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας είναι συνήθως γυναίκες ηλικίας από 60 έως 84 ετών. Ως δράστες εμφανίζονται κυρίως οι σύζυγοι και ακόμη τα παιδιά, οι γαμπροί, οι νύφες.

* Περίπου ο ένας στους τέσσερις ηλικιωμένους στην Ελλάδα, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 642 ατόμων που ρωτήθηκαν στο πλαίσιο ευρωπαϊκής έρευνας, απαντά ότι έχει υποστεί ψυχολογική βία από μέλος της οικογένειάς του, με την έννοια ότι τον έχουν προσβάλει, απειλήσει, υποτιμήσει, αποκαλέσει με αρνητικούς χαρακτηρισμούς και εμποδίσει να κάνει κάτι που επιθυμεί. Οσο για το άτομο που το κάνει, οι απαντήσεις ποικίλλουν από το σύντροφο, τον γιο, την κόρη, το γαμπρό, τη νύφη κ.λπ.


Η εγκατάλειψη από τους συγγενείς είναι ένα από τα μόνιμα παράπονα των ηλικιωμένων ανθρώπων.
* Σωματική βία έχει υποστεί 7,78%, δηλαδή τους έχουν χαστουκίσει, τραβήξει απότομα, κλοτσήσει, περιορίσει ακόμα και με κλείδωμα στο δωμάτιο ή τους έχουν προκαλέσει εγκαύματα.

* Σωματική κακοποίηση, με την έννοια ότι μετά τη βίαιη αντίδραση οι ηλικιωμένοι έχουν λιποθυμήσει, έχουν μώλωπες, έχουν σπάσει κάποιο κόκαλο ή πήγαν στο γιατρό, έχει υποστεί το 2,49% του δείγματος. Στο 90% αυτών των περιπτώσεων τα θύματα είναι γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί από τους συντρόφους τους.

Απόσπαση περιουσιακών στοιχείων

* Οικονομικό εκβιασμό έχει δεχτεί 7,15%. Κάποιοι έχουν αναγκαστεί να δώσουν χρήματα ή περιουσιακά τους στοιχεία, σε κάποιους άλλους έχουν επιχειρήσει να κλέψουν χρήματα και αγαθά ή να τους αποσπάσουν πληρεξούσιο παρά τη θέλησή τους.

*Επίσης ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων, περίπου 40%, απαντά θετικά στις ερωτήσεις που αφορούν την εγκατάλειψή τους. Και οι υπόλοιποι, όμως, εκφράζουν παράπονα, ότι συγγενείς αρνήθηκαν να τους δώσουν τη βοήθειά τους σε καθημερινές ασχολίες τους: στα ψώνια, στην ετοιμασία του φαγητού, στην προσπάθειά τους να σηκωθούν από το κρεβάτι, να ντυθούν, να πλυθούν, να φάνε κ.λπ. Σύμφωνα με τις απαντήσεις των ηλικιωμένων, στις περισσότερες περιπτώσεις η άρνηση προέρχεται από το σύζυγο και έπεται η κόρη και σε μικρότερο ποσοστό ο γιος.

*Από την έρευνα (Abuse of Elderly in Europe) στην οποία συμμετέχουν 7 χώρες, με την Ελλάδα να παρουσιάζει πρώτη το σχετικό υλικό, προκύπτει ακόμη ότι 3,89% των ηλικιωμένων έχει δεχτεί σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση.

Σε όλες τις περιπτώσεις πλην μιας τα θύματα ήταν γυναίκες. Αυτό σημαίνει ότι τους έχουν μιλήσει ή αγγίξει με τρόπο μη επιθυμητό, ή ακόμη ότι έχουν υποστεί άλλου είδους ενοχλητικές συμπεριφορές.

Στην έρευνα συμμετέχει από την Ελλάδα ο τομέας Κοινωνιολογίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, υπό την ευθύνη της επιμελήτριας κοινωνιολόγου Ελλης Ιωαννίδη Καπόλου. Συντονιστής είναι το τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Karo-linska της Σουηδίας, ενώ ο αριθμός των ατόμων επιλέχθηκε από ομάδα των ισπανών ερευνητών που είχαν αναλάβει την επιλογή του δείγματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η έρευνα έγινε σε συνεργασία με την εταιρεία QED, από το Φεβρουάριο μέχρι το Μάιο του 2009.

http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails