Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Ο ΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ


Ο νους στην τρίτη ηλικία - Κλίμακα της Γεροντικής Κατάθλιψης

Συντάχθηκε απο τον/την Γιώργος Παππάς "Ψυχολόγος"


Οι Sheikh και Yesavage ανέπτυξαν την Κλίμακα της Γεροντικής Κατάθλιψης (Geriatric Depression Scale) η οποία αποτελείται από τις εξής ερωτήσεις:
Είστε σε γενικές γραμμές ικανοποιημένος με τη ζωή σας;
Έχετε πάψει να ασχολείστε με αρκετές από τις δραστηριότητες και τα ενδιαφέροντά σας;
Νοιώθετε ότι η ζωή σας είναι άδεια;
Βαριέστε όλο και πιο συχνά;
Γενικά έχετε καλή διάθεση;
Φοβάστε ότι κάτι άσχημο θα σας συμβεί;
Γενικά νοιώθετε ευτυχισμένος;
Νοιώθετε συχνά αβοήθητος;
Προτιμάτε να μένετε σπίτι από το να βγαίνετε έξω και να ασχολείστε με καινούρια πράγματα;
Αισθάνεστε ότι έχετε μεγαλύτερο πρόβλημα μνήμης από άλλους ανθρώπους;
Πιστεύετε ότι είναι θαυμάσιο να είστε ζωντανός στις μέρες μας;
Νοιώθετε ότι είστε «άχρηστος» στην κατάσταση που είστε τώρα;
Νοιώθετε γεμάτος ενεργητικότητα;
Πιστεύετε ότι η κατάστασή σας είναι αθεράπευτη;
Νομίζετε ότι οι περισσότεροι γύρω σας βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από εσάς;

Όσοι απαντήσουν θετικά στις ερωτήσεις 1,5,7,11 και 13 μάλλον δεν υποφέρουν από κατάθλιψη. Η θετική απάντηση στις περισσότερες ή όλες τις υπόλοιπες ερωτήσεις υποδηλώνει κατάθλιψη. Όσο γρηγορότερα αναζητηθεί βοήθεια, τόσο το καλύτερο.
Για την κατάθλιψη υπάρχει θεραπεία. Τα τελευταία είκοσι χρόνια η φαρμακοβιομηχανία έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων στις περισσότερες περιπτώσεις. Στα φάρμακα αυτά ανήκουν οι επιλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRI) όπως η φλουοξετίνη (Ladose), η παροξετίνη (Seroxat), η σερτραλίνη (Zoloft), και η εσκιταλοπράμη (Cipralex). Αυτά είναι κάποια από τα πολυάριθμα αντικαταθλιπτικά που κυκλοφορούν στην αγορά. Η επιλογή του φαρμάκου εξαρτάται από την ασθένεια, τα συμπτώματα και το προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης.
Όπως σε όλα τα φάρμακα θα πρέπει να υπάρχουν και ορισμένες προφυλάξεις, ιδιαίτερα μάλιστα για τους ηλικιωμένους ανθρώπους. Με την αύξηση της ηλικίας τα φάρμακα αποβάλλονται από οργανισμό όλο και πιο αργά, γι’ αυτό και θα πρέπει να λαμβάνεται μικρότερη δόση. Επίσης θα πρέπει να είναι γνωστά και τυχόν άλλα φάρμακα που λαμβάνει το άτομο, γιατί μπορεί να έχουν αλληλεπιδράσεις με τα αντικαταθλιπτικά.
Για τους ηλικιωμένους είναι επίσης πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα αντικαταθλιπτικά που προκαλούν καταστολή τους κάνουν πιο επιρρεπείς σε πτώσεις ή άλλου είδους ατυχήματα. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα δεν προκαλούν εθισμό.
Η ψυχοθεραπεία (με τη μορφή συνεδριών) και κυρίως οι τεχνικές της γνωσιακής προσέγγισης μπορούν επίσης να βοηθήσουν τα άτομα που πάσχουν από ήπια ή μέτρια κατάθλιψη. Ο συνδυασμός ψυχοθεραπείας και κάποιας φαρμακευτικής αγωγής είναι πιο αποτελεσματικός σε σχέση με μία από τις δύο αγωγές, εάν αυτές ακολουθούνται μεμονωμένα και όχι συνδυαστικά. Τόσο η ψυχοθεραπεία όσο και η φαρμακευτική αγωγή απαιτούν τέσσερις έως οχτώ εβδομάδες για να έχουν αποτέλεσμα γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει υπομονή και όχι εκνευρισμός θεωρώντας ότι η θεραπεία δεν έχει αποτέλεσμα.
Η προσοχή που δίνετε στην υγεία επηρεάζει την κατάθλιψη. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η συχνή σωματική άσκηση βοηθά στην αποτροπή ή και θεραπεία των συμπτωμάτων της κατάθλιψης στα ηλικιωμένα άτομα.


http://www.marepi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails