Ένας ολοκληρωμένος οδηγός για τη δεκαετία των 30 που θα σας εξασφαλίσει υγεία και ευεξία σε όλη σας τη ζωή.
Αυτή είναι η δεκαετία που τα δίνετε όλα. Η ενέργεια της δεκαετίας των 20 εξακολουθεί να σας συντροφεύει και παρόλο που η καριέρα πιθανότατα απορροφά τον περισσότερο απ' το χρόνο σας, η ανάγκη να γίνετε μητέρες αρχίζει να εμφανίζεται πιο επιτακτική από ποτέ. Δείτε πώς θα διατηρήσετε τη φρεσκάδα σας και πώς θα προλάβετε τα προβλήματα υπογονιμότητας, που αρχίζουν να «χτυπούν» την πόρτα μετά τα 35.
Τα βασικά χαρακτηριστικά
Γονιμότητα: Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Σύλλογο Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM), το 1/3 των γυναικών πάνω από 35 χρονών, αντιμετωπίζει προβλήματα γονιμότητας.
Μεταβολισμός: Επιβραδύνεται κατά 2% ανά δεκαετία.
Μυϊκή μάζα: Σταδιακά αρχίζει να μειώνεται και η απώλεια μπορεί να φτάσει έως και τα 3 κιλά στο τέλος της δεκαετίας.
Λίμπιντο: Στα καλύτερά της, ιδίως αν γυμνάζεστε. Η σωματική άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, που αποτελεί το βασικό παράγοντα ομαλής σεξουαλικής λειτουργίας.
Μητρότητα
Όλο και περισσότερες γυναίκες παίρνουν τη μεγάλη απόφαση να γίνουν μητέρες μετά τα 30, αφού νιώθουν μεγαλύτερη σιγουριά και έχουν πλέον μια κάποια οικονομική ασφάλεια. Στις αρχές της δεκαετίας των 30, μικρές διαφορές υπάρχουν στον οργανισμό μιας γυναίκας σε σχέση με τις αντίστοιχες της δεκαετίας των 20. Επίσης, οι προοπτικές γονιμοποίησης είναι τώρα πολλές. Από τα 35 και έπειτα, παρόλο που οι περισσότερες γυναίκες καταφέρνουν να φέρουν στον κόσμο υγιέστατα μωρά, οι δυσκολίες είναι περισσότερες. Για παράδειγμα, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να επιτευχθεί σύλληψη, αφού η ωορρηξία ελαττώνεται σε συχνότητα. Η γονιμότητα αρχίζει να φθίνει αργά αλλά σταθερά μετά τα 35, ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος αποβολής, γέννησης παιδιού με σύνδρομο Ντάουν κ.ά. Η καλή φυσική κατάσταση και η σωστή διατροφή είναι οι Νο 1 σύμμαχοί σας αυτή την περίοδο στη διατήρηση της γονιμότητάς σας, καθώς πορεύεστε στα θρυλικά τριάντα-κάτι.
Tip Αν είστε γύρω στα 35 ή μεγαλύτερες και δεν έχετε καταφέρει να μείνετε έγκυες έπειτα από έξι μήνες προσπάθειας, συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας, αφού σήμερα τα περισσότερα προβλήματα υπογονιμότητας αντιμετωπίζονται με επιτυχία.
Τροφές για γονιμότητα
Δεν υπάρχουν μαγικές τροφές που υπόσχονται τη γονιμότητα, αλλά το σίγουρο είναι πως κάποια συστατικά ευνοούν το αναπαραγωγικό μας σύστημα, αυξάνοντας τις πιθανότητες μιας εγκυμοσύνης. Δείτε τα βασικότερα και από ποιες τροφές μπορείτε να τα λάβετε, αν θέλετε να ενισχύσετε τις πιθανότητες για μια φυσιολογική σύλληψη:
Βιταμίνη Ε: φυτικές ίνες, μπρόκολα, ξηροί καρποί, φυλλώδη πράσινα λαχανικά
Βιταμίνη Α: λαχανικά σε «μπάλες»: κουνουπίδι, λάχανο, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, κατσαρό λάχανο
Σίδηρο: πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια
Ψευδάργυρος: στρείδια, αβγά, φασόλια, καρύδια, φύτρα σταριού, μοσχαρίσιο συκώτι
Φυλλικό οξύ: Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φυτικές ίνες, φύτρα σταριού, εσπεριδοειδή
Λιπαρά οξέα: Ελαιόλαδο
Παράλληλα, χρειάζεστε φυτικές πρωτεΐνες και ακατέργαστους υδατάνθρακες (μαύρο ρύζι, δημητριακά ολικής άλεσης). Τέλος, να θυμάστε ότι το αλκοόλ, το κάπνισμα και βέβαια το άγχος είναι πρώτα στη λίστα των απαγορευμένων... συστατικών, αν θέλετε να ακούσετε σύντομα ότι το τεστ βγήκε θετικό.
Διαχειριστείτε το άγχος
Σε περιπτώσεις υπερβολικού άγχους από κάποιο γεγονός (σοβαρή απώλεια, αλλαγή δουλειάς κ.λπ.) συχνά προκύπτουν διαταραχές του γυναικολογικού κύκλου (δηλαδή της ωορρηξίας) και ακολούθως της γονιμότητας. Όμως ακόμα συχνότερα, είναι η δυσκολία σύλληψης που προκαλεί άγχος. Σύμφωνα με τον ASRM (Αμερικανικός Σύλλογος Αναπαραγωγικής Ιατρικής), «η υπογονιμότητα μπορεί να γίνει αιτία μιας τεράστιας κρίσης για ένα ζευγάρι που βλέπει το μεγάλο όνειρο της τεκνοποίησης να απειλείται». Ακόμα, χειρότερα, η άσχημη ψυχολογική κατάσταση μιας γυναίκας που δεν συλλαμβάνει όσο γρήγορα ήλπιζε, δυσκολεύει τα πράγματα δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο στρες-υπογονιμότητας, αφού το ένα «θρέφει» το άλλο. Για να μειώσετε την ένταση, το ASRM συμβουλεύει: «μιλάτε ανοιχτά με το σύντροφό σας, μάθετε τεχνικές χαλάρωσης -π.χ. γιόγκα-, ασχοληθείτε με πράγματα που σας απορροφούν για να ξεφύγετε από την έμμονη ιδέα, γυμναστείτε για να απαλλαγείτε από την ένταση και σε κάθε περίπτωση μην αναζητάτε ανακούφιση σε αλκοόλ, κάπνισμα ή καφέ».
Προσέξτε το βάρος σας
Όταν μια γυναίκα έχει πολύ χαμηλότερο βάρος από το φυσιολογικό, ο οργανισμός αντιλαμβάνεται τις κενές λιποαποθήκες και μπλοκάρει τη διαδικασία γονιμοποίησης, καθώς ένα ελλιποβαρές σώμα δεν είναι σε θέση να θρέψει και να φέρει μια καινούργια ζωή στον κόσμο. Αντίστοιχα, μια υπέρβαρη γυναίκα (εννοώντας πρόβλημα παχυσαρκίας, όχι τα 3 κιλά που πήρατε στις γιορτές) αντιμετωπίζει, ανάμεσα σε άλλα, πολλές ενδοκρινικές ανωμαλίες, με συχνότερο το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, που επίσης δρουν ανασταλτικά στη γονιμότητα. Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσετε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής που θα σας βοηθήσει να φτάσετε σε ένα φυσιολογικό βάρος πριν μπείτε στη διαδικασία τεκνοποίησης.
Δώστε βάση στο πρωινό
Οι διατροφολόγοι συμφωνούν ότι είναι ο καλύτερος τρόπος να χάσετε κιλά και να κάψετε θερμίδες αυξάνοντας το μεταβολισμό σας. Σε πρόσφατη έρευνα, οι γυναίκες που έτρωγαν ένα καλό πρωινό έχασαν το 21% του βάρους τους μετά από 8 μήνες, σε σύγκριση με ένα 4,5% του βάρους τους, που έχασαν εκείνες που ακολουθούσαν μια χαμηλή σε υδατάνθρακες δίαιτα και το πρωινό αποτελούσε το μικρότερο γεύμα τους. Η ομάδα με το πλούσιο υγιεινό πρωινό συνέχισε να χάνει κιλά ακόμα κι αν κατανάλωνε περισσότερες θερμίδες συνολικά, ενώ το άλλο γκρουπ άρχισε να ξαναπαίρνει βάρος μετά από 4 μήνες. Η αιτία; Ένα πλήρες γεύμα στην αρχή της μέρας «συνεργάζεται» άψογα με το μεταβολισμό που είναι ταχύτερος το πρωί, χαρίζοντας ενέργεια και εμποδίζοντας τις λιγούρες που εμφανίζονται όταν πέφτουν τα επίπεδα ζαχάρου.
Τονώστε το μεταβολισμό σας
Ακολουθώντας ένα πρόγραμμα με ασκήσεις ενδυνάμωσης (περπάτημα, τρέξιμο, βαράκια) μπορείτε να επιταχύνετε το μεταβολισμό σας, οπότε θα καίτε περισσότερες θερμίδες ακόμα κι όταν κάθεστε στον καναπέ. Διαλέξτε το είδος άσκησης που έχετε τις περισσότερες πιθανότητες να μη βαρεθείτε εξασκώντας το, γιατί από δω και στο εξής η γυμναστική είναι ένα από τα δυνατότερα μέσα πρόληψης για την πλειοψηφία των προβλημάτων που παρουσιάζονται συνήθως.
Σώστε τα οστά σας
Μέχρι και τα 35 σας, ο σκελετός είναι στη δυνατότερη φυσική του κατάσταση. Προετοιμάστε τον για τις επερχόμενες δυσκολίες λαμβάνοντας ασβέστιο από το τυρί και τα πράσινα λαχανικά, και -να το ξαναπούμε για τυχόν αφηρημένες- υιοθετώντας τη συστηματική σωματική άσκηση, ακόμα και με την μορφή ενός καθημερινού περιπάτου.
Οι απαραίτητες εξετάσεις
Γενική αίματος και ούρων: κάθε χρόνο
Χοληστερίνη- τριγλυκερίδια: κάθε χρόνο
Θυρεοειδής: Κάθε 5 χρόνια
Μαστογραφία: Στα 35 σας
Γυναικολογικό υπερηχογράφημα: Κάθε χρόνο
Τεστ Παπ: Κάθε χρόνο
http://www.preventionmag.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου