Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΓΕΜΑΤΕΣ ΥΓΕΙΑ ΣΤΑ 50

Ένας ολοκληρωμένος οδηγός υγείας και ευεξίας για τη δυναμική δεκαετία των 50.

Από δω και στο εξής δεν αναφερόμαστε σε «κάποια μέρα». Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσετε την εμμηνόπαυση -που επηρεάζει ολόκληρο τον οργανισμό- και όλους τους κινδύνους για την υγεία σας, που πλέον είναι πιο χειροπιαστοί. Παράλληλα, σήμερα, περισσότερο από ποτέ δεν ξεχνάτε να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι τα έχετε καταφέρει περίφημα στη ζωή σας: είστε επομένως γεμάτες αυτοπεποίθηση και νιώθετε ικανές να ζήσετε κάθε μέρα στο μάξιμουμ.

Τα βασικά χαρακτηριστικά
Λειτουργία ανοσοποιητικού συστήματος: Αποδυναμώνεται εξαιτίας της αύξησης των κυττάρων Τ.
Οιστρογόνα: Πέφτουν εξαιτίας της εμμηνόπαυσης, προκαλώντας εξάψεις, νυχτερινή εφίδρωση και άλλα συμπτώματα, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και οστεοπόρωσης.
Εγκέφαλος: Εξασθένηση της επεισοδιακής μνήμης (γεγονότα, εποχή και μέρη).
Διάθεση: Αισιόδοξη. Οι μισές από τις γυναίκες ηλικίας 51 χρονών δήλωσαν ικανοποιημένες από τη ζωή τους, εννοώντας τη δουλειά και την οικογένειά τους.
Καρδιακές παθήσεις: Ο μέσος όρος πιθανοτήτων σε ολόκληρη τη ζωή μιας γυναίκας κυμαίνεται σχεδόν στο 40%. Αν διαθέτετε κάποιον επιβαρυντικό παράγοντα, όπως αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη, ο κίνδυνος τώρα ανεβαίνει στο 50%.
Καρκίνος παχέος εντέρου και ορθού: Οι περισσότερες από το 90% των περιπτώσεων εκδηλώνονται μετά την ηλικία των 50.


Φάτε περισσότερα λαχανικά
Αν είστε λάτρεις τους, το παρακάτω κείμενο θα σας δώσει έναν επιπλέον λόγο για να τα απολαμβάνετε. Το μαρούλι και το σπανάκι μειώνουν δραστικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με μια έρευνα του Harvard School of Public Health. Έτσι κι αλλιώς, τα λαχανικά αποτελούν τη βάση αυτού που οι ειδικοί αποκαλούν «υγιεινή διατροφή» μαζί με τα φρούτα, τα όσπρια, τα ψάρια, τα πουλερικά και τις φυτικές ίνες. Άλλωστε, πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν κυρίως αυτά τα υγιεινά σνακ διατρέχουν 1/3 μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διάφορες επικίνδυνες για τη ζωή τους παθήσεις (όπως καρδιαγγειακές) συγκριτικά με εκείνες που επιμένουν στα πιο ανθυγιεινά σνακ.

Κινηθείτε & σκεφτείτε
Το πόσο καλά θα λειτουργεί ο εγκέφαλός σας ενώ μεγαλώνετε, εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό και από το πόσο ασκείστε. Πρόσφατη μελέτη έδειξε πως οι ελαφρές δραστηριότητες όπως το συστηματικό περπάτημα ή το τζόγκινγκ σε ήπια ένταση στη μέση ηλικία, μειώνουν τον κίνδυνο γεροντικής άνοιας αργότερα. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, οι ηλικιωμένες γυναίκες που περπατούσαν περισσότερο είχαν 70% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν νοητική στέρηση στα επόμενα 8 χρόνια από εκείνες που περπατούσαν ελάχιστα.

Πάρτε βιταμίνες
Και για να είμαστε πιο ακριβείς, πολυβιταμίνες. Για ποιο λόγο; Εξασφαλίζοντας μια μεγάλη ποικιλία βιταμινών καθημερινά (ψευδάργυρο, σίδηρο, Β-καροτίνη, φυλλικό οξύ και βιταμίνες Β6, Β12, C, D και E) τονώνετε την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στις μεγαλύτερες ηλικίες. Αρκεί να μην το παρακάνετε. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα; Εξασφαλίστε τις περισσότερες βιταμίνες από τη διατροφή σας και καλύψτε τα νώτα σας με ένα πολυσκεύασμα που περιέχει τη Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (ΣΗΔ) των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων.

1 κεσεδάκι την ημέρα
Αναπληρώνοντας τα καλά βακτήρια στο γαστρεντερικό σας σύστημα βελτιώνετε τη λειτουργία των εντέρων. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του παν/μίου Tufts, γιαούρτια που περιέχουν το συστατικό Lactobacillus προστατεύουν από τον καρκίνο του εντέρου, ενώ το γιαούρτι γενικά ανακουφίζει από δυσκοιλιότητα, φουσκώματα, πρηξίματα και αέρια.

Οι απαραίτητες εξετάσεις
Γενική αίματος και ούρων: κάθε χρόνο
Χοληστερίνη- τριγλυκερίδια: κάθε χρόνο
Όραση: Κάθε 2 με 4 χρόνια
Αρτηριακή πίεση: Κάθε 2 χρόνια
Τεστ Παπ: Κάθε χρόνο
Θυρεοειδής: Κάθε 5 χρόνια
Μαστογραφία: Κάθε χρόνο
Σάκχαρο: Κάθε 2 χρόνια
Εξέταση κοπράνων για ίχνη αίματος: Κάθε χρόνο
Κολονοσκόπηση: Κάθε 10 χρόνια
Ακοή: Κάθε 3 χρόνια

http://www.preventionmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails