Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011
ΣΕΡΡΑΙΚΗ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ
Τη σερραϊκή μπουγάτσα μού την έστειλε η κα Ντίνα Φυδάνη από τις Σέρρες και δεν έχω λόγια να σας την περιγράψω. Πρέπει να την δοκιμάσετε για να νιώσετε όπως ένιωσα κι εγώ. Χρησιμοποιήστε ρηχό, μεγάλο ταψί, γιατί πρέπει να βγει σε λεπτή στρώση η μπουγάτσα. Εάν την αναποδογυρίσετε στη μέση του ψησίματος σε άλλο ταψί θα ξετρελαθείτε µε το τραγάνισμα των φύλλων.
Υλικά
1 πακέτο (450 γραµµ.) φύλλο Βηρυτού ή κρούστας
150 γραµµ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
1½ λίτρο φρέσκο γάλα
200 γραµµ. σιμιγδάλι ψιλό
200 γραµµ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
2 βανίλιες
2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
Εκτέλεση
Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα µε τη ζάχαρη να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το αλάτι, τις βανίλιες και το σιμιγδάλι βροχηδόν και ανακατεύουμε µε σύρμα μέχρι να βράσει και να δέσει η κρέμα. Μόλις πήξει τη βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε να λιώσει καλά. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και να σφίξει ελαφρά.
Βουτυρώνουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα 34 ή 36 εκ. Στρώνουμε ακτινωτά (να περισσεύει πολύ φύλλο έξω) 9 φύλλα ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα µε λίγο λιωμένο βούτυρο. Αδειάζουμε την κρύα κρέμα σε λεπτή στρώση. Γυρίζουμε προς τα µέσα τα φύλλα που εξέχουν, πάνω στην κρέμα. Καλύπτουμε µε τα υπόλοιπα βουτυρώνοντάς τα καλά µε το πινέλο. Μπήγουμε τα περισσεύματα μέσα στο ταψί µε σπάτουλα, όπως στο γαλακτομπούρεκο.
Ψήνουμε την μπουγάτσα στους 200°C για 25΄-30΄, να ροδίσει καλά το φύλλο. Κόβουμε σε κομματάκια και πασπαλίζουμε µε κανελοζάχαρη.
Για την επικάλυψη:
κανέλα σκόνη και ζάχαρη άχνη
μερίδες 12
Χρόνος Προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 30 λεπτά
ΠΗΓΗ...http://www.argiro.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
ω ναι!!!
Δημοσίευση σχολίου