Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011
ΠΑΚΕΤΟ ΥΓΕΙΑΣ
Η υγεία και η ομορφιά χτίζονται κάθε μέρα. Αρκεί οι τροφές που επιλέγουμε, ετοιμάζουμε και καταναλώνουμε να προσφέρουν ζωή. Ενα ταπεράκι που θα ετοιμάσουμε στο σπίτι για γεύμα στην εργασία, αν περιέχει μερικές από τις 10 τροφές που σας προτείνουμε, θα λειτουργεί ως «πακέτο αντιγήρανσης», προστατεύοντας τον οργανισμό από την πρόωρη φθορά, που προκαλείται και από τον τρόπο διατροφής και ζωής. Τα τρία γεύματα την ημέρα αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για να διατηρήσουμε ένα κορμί υγιές και με σωστό βάρος.
Αυτό οικοδομείται αποκλειστικά από τις τροφές που επιλέγουμε. Κάθε γεύμα πρέπει να προσφέρει 500-800 θερμίδες και συνδυασμούς από όλες τις ομάδες τροφών. Οι σούπερ τροφές επισημάνθηκαν πριν από 60 χρόνια και ονομάστηκαν γενικώς «Μεσογειακή διατροφή». Η Κλινική Mayo (Η.Π.Α.) επιβεβαίωσε προ δεκαετίας τη δράση τους, ενώ αναβαθμίστηκαν στη θέση προληπτικής ή θεραπευτικής δίαιτας με το όνομα «Δίαιτα DASH», καθώς προστατεύουν αποτελεσματικά τον οργανισμό. Οι τροφές αυτές περιέχουν κάλιο (φρέσκα φρούτα - ωμά λαχανικά), ασβέστιο, μαγνήσιο (γαλακτοκομικά), φυτικές ίνες για την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου, άπαχες πρωτεΐνες (ασπράδι αβγού, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, κοτόπουλο) αλλά και άφθονα Ω3 (ψάρια, καρύδια, αμύγδαλα), βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Οι 10 σούπερ τροφές
Φρούτα: Μόνα τους ή αναμεμειγμένα σε σαλάτες ή στα λαχανικά, για γεύση, άρωμα και περισσότερα «αντιγηραντικά»
Λαχανικά: Ολα νερόβραστα. Αν θέλετε, προσθέστε κατόπιν ελαιόλαδο ή τριμμένα καρύδια.
Οσπρια: Φασόλια μαυρομάτικα, φακές, με κατσικίσιο τυρί. Προαιρετικά, μαζί με μακαρόνια ολικής.
Ψωμί: Πολύσπορο ολικής
Ασπράδι αβγού: Προσφέρει τις πιο χρήσιμες πρωτεΐνες. Επιπλέον, η κατανάλωσή του (δύο σε κάθε γεύμα) δημιουργεί αίσθημα κορεσμού.
Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά: Ως dressing σε πράσινες σαλάτες, στα μακαρόνια αντί για τυρί ή ως επιδόρπιο μαζί με δαμάσκηνα ή φρέσκα φρούτα
Τυρί κατσικίσιο Ή cottage: Εύγευστα και πλούσια σε λινολεϊκό οξύ (GLA), αποτελούν ισχυρό τονωτικό των κυττάρων. Τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά περιέχουν την ίδια ποσότητα ασβεστίου με τα πλήρη.
Ξηροί καρποί: Συνδυάζονται με σαλάτες και φρούτα. Τριμμένα, αντικαθιστούν το ελαιόλαδο στα όσπρια και λειτουργούν ως «στερεό λάδι» ανώτερης βιολογικής αξίας, αφού περιέχουν και Ω3.
Πατάτες: Νερόβραστες, έχουν τις μισές θερμίδες από ίση ποσότητα ψωμιού. Είναι υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, που όταν πέπτονται μαζί με κονσέρβες πρωτεϊνών, «αθωώνονται». Καλύτερη επιλογή από το ρύζι.
Μαύρη σοκολάτα: Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και θερμίδες. Σε μέγεθος ενός λουκουμιού, προσφέρει αίσθημα ικανοποίησης στο τέλος ενός γεύματος.
Το ταπεράκι σας πρέπει να αποτελεί πλήρες γεύμα που σας εξασφαλίζει τη δύναμη για να συνεχίσετε την εργασία και αποτρέπει την αναζήτηση τροφής πριν περάσουν αρκετές ώρες.
Dr ΣTEΦANOΣ KAPAΓIANNOΠOYΛOΣ: Δ/ντής του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής του Κυανού Σταυρού Αθηνών.
ΠΗΓΗ...ΕΘΝΟΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου