Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011
ΓΙΑΤΙ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ
Μήπως σε ταλαιπωρεί συχνοουρία; Μήπως εδώ και καιρός είσαι μόνιμη επισκέπτρια του μπάνιου σου; Αναγνώρισε τα συμπτώματα και μάθε πως θ' αντιμετωπίσεις την ενοχλητική αυτή κατάσταση.
Πρόβλημα Νο1: Έχεις ανάγκη για ούρηση περισσότερο από το κανονικό;
Πιθανή αιτία: Διάμεση κυστίτιδα, γνωστή και ως σύνδρομο της επώδυνης κύστης Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς την προκαλεί. «Είναι χρόνια φλεγμονή του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης, ερεθίζει τις νευρικές απολήξεις, και αυτό προκαλεί πόνο», λέει ο Στέλιος Ναπ. Βούλγαρης, χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος, και προσθέτει: «Οι άνθρωποι που έχουν διάμεση κυστίτιδα πηγαίνουν συνέχεια στην τουαλέτα, επειδή αυτό ανακουφίζει από τον πόνο». Τι περισσότερες φορές είναι ήπια, με μόνο ελάχιστους να νιώθουν έντονο πόνο και μεγάλη ανάγκη για ούρηση.
Τέσσερα βήματα για να διώξεις τον πόνο της ουροδόχου κύστης
1. Δες ένα γιατρό «Τα συμπτώματα της ήπιας διάμεσης κυστίτιδας μπορεί να είναι παρόμοια με αυτά της απλής, αλλά καθώς δεν προκαλούνται από βακτήρια, θα επιμένουν και θα αυξομειώνονται. Ένα τεστ ούρων είναι βασικό για να αποκλείσεις την ύπαρξη μόλυνση και αίματος στα ούρα σου» προτείνει ο ειδικός.
2. Πίνε πολύ νερό «Τα ούρα σου πρέπει πάντα να έχουν ανοιχτό χρώμα» αναφέρει ο ειδικός.
3. Μην το αφήνεις έτσι Υπάρχουν διάφορες θεραπείες, ανάμεσά τους και η λήψη χαπιών.
4. Μην τρως τροφές που επιδεινώνουν τον πόνο Πιθανοί ένοχοι είναι τα πικάντικα φαγητά, η ντομάτα και τα αναψυκτικά τύπου κόλα.
Πρόβλημα Νο2: Τα συμπτώματα διαρκούν μερικούς μήνες αντί για μέρες, μερικές φορές βελτιώνονται, άλλες επιδεινώνονται, αλλά ποτέ δεν φεύγουν εντελώς.
Πιθανή αιτία: Κυστίτιδα Δεν είχες ποτέ κυστίτιδα; Είσαι μία από τις τυχερές. Εκτιμάται ότι σχεδόν όλες οι γυναίκες θα έχουν αυτή τη βακτηριακή μόλυνση τουλάχιστον μία φορά. «Ερεθίζει τον ιστό που επενδύει την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη, προκαλώντας αίσθηση ανάγκης για ούρηση», λέει ο Στέλιος Ναπ. Βούλγαρης.
Θεράπευσέ τη γρήγορα:
1. Επίλεξε το χυμό από βατόμουρα Περιόρισε όμως την κατανάλωση σε ένα ποτήρι το πρωί και ένα το βράδυ, καθώς τα βακτήρια λατρεύουν τη ζάχαρη.
2. Πιες νερό για να απομακρύνεις τα βακτήρια «Προσπάθησε να πίνεις τουλάχιστον 2 επιπλέον ποτήρια μέχρι να χαθούν τα συμπτώματα» συνιστά ο Θωμάς Γκίκας, μαιευτήρας γυναικολόγος.
3. Πήγαινε στο γυναικολόγο σου αν τα συμπτώματα επιμένουν, γιατί μπορεί να χρειάζεσαι αντιβιοτικά. Εάν έχεις αίμα στα ούρα σου ή νιώθεις πόνο στα νεφρά, πάλι πρέπει να επισκεφτείς αμέσως τον ειδικό.
Τι άλλο μπορεί να φταίει:
Α. Πίνεις πολλά υγρά:
Οι γιατροί και οι διατροφολόγοι τονίζουν συνέχεια ότι πρέπει να μένεις καλά ενυδατωμένη, αλλά ίσως να πίνεις υπερβολικά πολλά υγρά. «Μόλις το σώμα ενυδατωθεί πλήρως, τα πλεονάζοντα υγρά γίνονται ούρα» επισημαίνει ο Γιάννης Χρύσου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, Γ.Γ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής. Η κατανάλωση αλκοόλ και καφέ σε ωθεί επίσης να ουρείς πιο συχνά. «Η ούρηση είναι ο τρόπος που έχει ο οργανισμός σου για να διώξει τις τοξίνες» προσθέτει ο ειδικός.
Πόσο πρέπει να πίνεις
«Μην ξεχνάς ότι τα 2 λίτρα υγρά που πρέπει να πίνεις την ημέρα προέρχονται και από τις τροφές και από τα ροφήματα», λέει ο Γιάννης Χρύσου και συμπληρώνει: «Πολλά φρούτα και λαχανικά περιέχουν 90% νερό, ενώ ακόμη και οι ξηρές τροφές, όπως το ψωμί και το τυρί, περιέχουν κατά το ένα τρίτο νερό. Αν πηγαίνεις πολύ στην τουαλέτα, σκέψου ότι πιθανόν χρειάζεσαι μόνο 1.200 έως 1.400 ml υγρά την ημέρα, ενώ τα υπόλοιπα προέρχονται από τις τροφές». Εάν είσαι έγκυος, θα την... επισκέπτεσαι πιο συχνά, καθώς το βάρος του μωρού θα σε κάνει να θες να ουρείς.
Β. Υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη
«Η επιτακτική ανάγκη να πας στην τουαλέτα, τέτοια που δεν μπορείς να αγνοήσεις, προκαλείται συχνά από υπερδραστήριους μυς της ουροδόχου κύστης» εξηγεί ο ουρολόγος. Νιώθεις ότι θα σκάσεις, ακόμη κι αν η ουροδόχος κύστη σου δεν είναι ακόμη γεμάτη. Εάν νομίζεις πως έχεις υπερδραστήρια κύστη, μίλησε με το γιατρό σου, για να αποκλειστεί πρώτα η πιθανότητα μόλυνσης.
Πώς να ξαναπάρεις τον έλεγχο
1.«Προσπάθησε να μην πηγαίνεις στην τουαλέτα “για καλό και για κακό”» συμβουλεύει ο ουρολόγος. «Εάν η συχνότητα είναι κάθε μιάμιση ώρα, προσπάθησε να κρατηθείς για άλλα 3ο λεπτά, ώστε να αυξήσεις τη χωρητικότητα της ουροδόχου κύστης σου».
2. Εάν πρέπει να πας ξανά αμέσως, σφίξε τους μυς της πυέλου – τους μυς που χρησιμοποιηθείς για «κρατηθείς». «Αυτό θα σε βοηθήσει να σταματήσεις την αίσθηση επιτακτικότητας» λέει ο ειδικός.
3. Όσο δελεαστικό κι αν είναι, μη μειώνεις την ποσότητα υγρών που πίνεις. Η αφυδάτωση κάνει τα ούρα πιο συμπυκνωμένα –και ενοχλητικά–, πράγμα που σε κάνει να θέλεις να πας πιο συχνά στην τουαλέτα.
Σοβαρές παθήσεις:
«Εάν έχεις όγκο στην ουροδόχο κύστη, τότε είναι πιθανό να υπάρχει αιμορραγία. Αυτό ερεθίζει το τοίχωμα της κύστης και σε ωθεί να ουρείς συχνότερα» επισημαίνει η Αναστασία Μοσχοβάκη, ιατρός, ειδική παθολόγος. Περίπου 3 χιλιάδες γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο της ουροδόχου κύστης κάθε χρόνο, αλλά ο καρκίνος δεν είναι η μόνη αιτία για την ύπαρξη αίματος στα ούρα. Κάνε αμέσως εξετάσεις.
«Εάν έχεις ανησυχίες ή απορίες για την ουροδόχο κύστη σου, μίλα με το γιατρό σου. Τα προειδοποιητικά σημάδια που δεν πρέπει ποτέ να αγνοείς είναι ο πόνος κατά την ούρηση ή μετά, η επιτακτική ανάγκη ούρησης και το αίμα στα ούρα» αναφέρει ο Στέλιος Ναπ. Βούλγαρης.
Γιατί δεν πρέπει να πανικοβληθείς:
1. «Οι περισσότεροι καρκίνοι της ουροδόχου κύστης διαγιγνώσκονται ενώ βρίσκονται ακόμη στο τοίχωμα της κύστης. Όταν είναι σε πρώιμο στάδιο μπορούν συχνά να θεραπευτούν ή να τεθούν υπό έλεγχο με μια μικρή χειρουργική επέμβαση» τονίζει η Αναστασία Μοσχοβάκη.
2. «Τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι η εμφάνιση αίματος στα ούρα», προσθέτει, «αν και αυτό μπορεί να προκληθεί και από άλλες παθήσεις».
3. Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι σπάνιος στις νεαρές γυναίκες – το 2006, επηρέασε μόνο 22 γυναίκες κάτω των 40 στη Μεγάλη Βρετανία.
http://www.shape.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου