Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

ΕΚΜΕΚ ΚΑΤΑΙΦΙ (πόλη)


Για τη ζύμη
*1 κουταλιά μαγιά ξερή ή 30 γραμμ. νωπή
*1/4 κούπας νερό χλιαρό
*2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
*1/4 κούπας ζάχαρη
*1/4 κουταλάκι κοπανισμένη μαστίχα
*1/4 κουταλάκι κοπανισμένο μαχλέπι ή 1/4 κουταλάκι βανίλια
*1/4 κουταλάκι αλάτι
*1/4 κούπας γιαούρτι
*1 αυγό
*1/4 κούπας βούτυρο λιωμένο

Για το σιρόπι
*5 κούπες ζάχαρη
*3 1/2 κούπας νερό
*2 κουταλιές χυμό λεμονιού

Ετοιμάστε τη ζύμη. Σε ένα μπολ διαλύστε τη μαγιά στο ζεστό γάλα και αφήστε τη να σταθεί, ώσπου να αφρίσει. Βάλτε τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης μαζί με τη μαγιά στο μπολ του μίξερ και ζυμώστε με το γάντζο ζυμώματος, ώσπου να επιτύχετε μια λεία και απαλή ζύμη. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμη αλεύρι. Σκεπάστε και αφήστε τη να σταθεί σε ζεστό μέρος, περίπου 1 ώρα, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο. Βουτυρώστε ένα ταψί με διάμετρο 35 εκ. Ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 1 εκ. και απλώστε το μέσα στο ταψί. Στρώστε το ομοιόμορφα, καλύπτοντας όλο τον πάτο του ταψιού. Σκεπάστε το ταψί με βαμβακερή πετσέτα και αφήστε τη ζύμη να σταθεί 30΄ σε ζεστό μέρος, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο. Ψήστε τη στους 180 βαθμούς Κελσίου περίπου 25΄ ή ώσπου η επιφάνεια να πάρει σκούρο καστανό χρώμα. Βγάλτε το τσουρέκι από το φούρνο, αφήστε το να κρυώσει και χωρίστε το οριζόντια στη μέση. Βάλτε τα δύο κομμάτια πάλι στο φούρνο και αφήστε τα 45΄ στους 120 βαθμούς Κελσίου, ώσπου να στεγνώσουν και να γίνουν σαν παξιμάδια. Στο μεταξύ, ετοιμάστε το σιρόπι βράζοντας 5΄ όλα τα υλικά μαζί. Περιχύστε το εκμέκ με το μισό, τρυπήστε την επιφάνεια με ένα σουβλάκι σε διάφορα σημεία και ρίξτε το υπόλοιπο σιρόπι. Σερβίρετε το εκμέκ με καϊμάκι από βουβαλίσιο γάλα -θα το βρείτε στα μαγαζιά που πωλούν πολίτικα γλυκά-, με σαντιγί ή παγωτό καϊμάκι.

Από τη Βέφα Αλεξιάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails